Son günlerde Ä°stanbul ve birçok kentte oluÅan sisli hava kirliliÄine neden oluyor. Yüksek basınç etkisiyle yüzeyde biriken kirletici partiküllerin yanı sıra Ä°stanbul’daki kirlilik adeta pus bulutlarına neden oluyor. Ä°stanbul’da Küçükçekmece’den Ãekmeköy’e kadar uzanan ve nüfusun büyük bölümünün ikamet ettiÄi semtlerde kirlilik deÄerleri limitleri aÅarken, İstanbul’un yanı sıra Ankara Ulus ve Düzce’de PM10 kirliliÄinin en yoÄun olduÄu Åehirler olarak göze çarpıyor.Â
SINIR DEÄERÄ°N ÃZERÄ°NDE
Sis nedeniyle son 3 gündür ciddi hava kirliliÄi oluÅtuÄunu dile getiren Ãevre ve Åehircilik BakanlıÄı eski MüsteÅarı Prof. Dr. Mustafa Ãztürk ise özellikle sabah saatlerinde oluÅan puslu havanın yüksek basınç etkisiyle yüzeye çöktüÄünü de söyledi. Hava kirliliÄindeki artıÅın endiÅe verici olduÄunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ãztürk, âVatandaÅlar, sisli ve puslu günlerde açık havada spor aktivitelerinden kaçınılmalı. Ä°stanbul’un neredeyse tamamında 50 mikrogram/metreküp sınır deÄeri geçmemesi gereken PM10 seviyesi sınır deÄerin üzerinde” diye konuÅtu.
HASTA EDER!
PM2.5 deÄerlerinin bilinmediÄini ifade eden Prof. Dr. Ãztürk, “PM 2.5 deÄerlerini bilmiyoruz ancak limitler aÅılmıÅsa bir adet sigara içmiÅ gibi zehir soluduÄumuz anlamına gelir. Kirli hava kan dolaÅım sistemine karıÅıp, zarar veriyor. Bir insan günde 12 bin ila 14 bin litre hava solumaktadır. Ancak Ä°stanbulâda özellikle sabah ve akÅam saatlerinde kirli hava oluÅuyor. Bu havayı soluyan hasta olur” dedi.
DÄ°ZEL ARAÃ ETKÄ°SÄ°
Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Selahattin Ä°ncecik ise yüksek basınç etkisiyle oluÅan sisli havanın partikül madde kirliliÄine neden olduÄuna dile getirirken, Åu uyarıları sıraladı: âÄ°stanbul ve Ankaraâdaki hava kirliliÄinin temel sebebi dizel araçlar. Sanayinin hakim olduÄu yerlerde ise bacalardan çıkan tozlar ve termik santraller havayı kirletiyor. Dizel araçların yasaklanması, yerine elektrikli araçların ikame edilmesi gerekir. Türkiye genelinde etkinliÄini sürdüren yüksek basınç nedeniyle kirleticiler yayılmadıÄı gibi, atmosfer hacmi küçülüyor. Hacim küçüldükçe hava kirleticileri yüzeye doÄru çökmeye baÅlıyor. Normal Åartlarda, yüksek basıncın olmadıÄı dönemlerde kirleticiler rüzgârın Åiddeti ile daÄılarak seyrelir, bu sayede konsantrasyon dediÄimiz kirletici deÄerleri düÅer.”
“Nüfusun yüzde 92’si kirli hava soluyor”
KARA RAPOR
Ãte yandan Temiz Hava Hakkı Platformuânun geçtiÄimiz günlerde yayımladıÄı ‘Kara Rapor 2024â araÅtırmasından çıkan sonuçlar da yaÅanan vehamete ıÅık tutuyor. Türkiyeâde nüfusun yüzde 92âsinden fazlasının hala Dünya SaÄlık Ãrgütü standartlarına göre kirli hava soluduÄu kaydedilen raporda Åu uyarılar sıralanıyor: “P10 ve PM2,5 ile birlikte hava kirliliÄinin önemli bir bileÅeni olan azot dioksit her 10 mikrogram/metreküp artıÅ, meme kanseri riskini 1,02 kat artırıyor.”
SADECE 13 ÅEHÄ°RÂ
Rapord, 2023 yılında en yüksek PM10 ortalamasına sahip olan 10 il Malatya, KahramanmaraÅ, Osmaniye, Hakkari, Aydın, Batman, IÄdır, Åırnak, Gaziantep ve Kilis olarak sıralanıyor. Yıllık ortalaması, PM10 limit deÄerinin (40 µg/m3) altında gerçekleÅen, temiz olan Åehirler ise; Adıyaman, Bitlis, Karaman, Isparta, Antalya, Bilecik, KırÅehir, Trabzon, Giresun, Rize, Sinop, Afyonkarahisar, Samsun olarak vurgulanıyor.
[email protected]Â
Kaynak: Web Ãzel